Een zorgwekkend tafereel ontvouwt zich momenteel in onze gemeente. Wat speelt er precies? Gemeentebelang wordt steeds vaker geconfronteerd met trieste verhalen over ernstig zieke honden in Harderwijk. Het gevolg van ongemoeid gelaten grasaren, vaak onder het mom van het bevorderen van biodiversiteit. Laten we hopen dat dit inderdaad het motief is, want het zou schandalig zijn als de gemeente deze situatie liet voortduren uit laksheid en onverschilligheid. Voor Mark de Lange, fractievoorzitter van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden is de maat echter vol. Hij doet een dringende oproep aan de gemeente: “Eerder dit jaar werden we al geconfronteerd met inwoners die niet meer konden recreëren op het grasveld achter hun huis. Kinderen konden niet meer spelen op het grasveld achter hun huis. En nu de schrijnende verhalen van inwoners die hun hond niet meer veilig kunnen uitlaten. Het college moet vóór aankomend voorjaar maar eens goed in kaart hebben gebracht waar ze biodiversiteit terug verandert in leefbaarheid.”
“Mijn pup is het zoveelste slachtoffer en vecht nu voor zijn leven met 40,5 graden koorts. Hij kan niet meer lopen.” Grasaar is niet zo onschuldig als het eruitziet. Het wordt in de zomer zelfs gezien als de grootste vijand van de hond. Ze zijn namelijk voorzien van scherpe punten die gemakkelijk in de neus, oren, ogen, keel, poten en huid van honden kunnen binnendringen. Dankzij de weerhaakjes aan hun oppervlak bewegen grasaren zich slechts in één richting, dieper het lichaam in, wat kan resulteren in nare ontstekingen. Bovendien bestaat het risico dat ze de longen of andere vitale organen bereiken, wat ernstige complicaties kan veroorzaken, zelfs fataal. Zolang de gemeente niks doet, wordt het zeker aangeraden uw hond na het wandelen goed na te kijken op de symptomen. Deze betreffen: kopschudden en piepen (dan zit het grasaar in het oor), heftig niezen (dan zit het in de neus), heftig knijpen met het oog (dan zit het in het oog), hoesten (in de keel), bijten aan de poot en mank lopen (tussen de tenen), zwelling en pijn (in de huid).
Wat voor velen wellicht als een ogenschijnlijk klein probleem lijkt, beschouwt Gemeentebelang als een kwestie van groot belang. In andere gemeenten heeft dit vraagstuk reeds de aandacht getrokken, met betrokken inwoners die massaal petities ondertekenen. Het is de hoogste tijd dat onze gemeente op zijn minst de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden gaat maaien, om vervolgens het maaisel ook goed op te ruimen. Het kan toch niet zo zijn dat we de verscheidenheid van diertjes willen bevorderen ten koste van andere dieren, in dit geval onze honden. Dieren die voor veel inwoners aanvoelen als familie en waar sommige inwoners zelfs niet zonder kunnen functioneren in onze samenleving.
Reactie plaatsen
Reacties