Mark en Corien in gesprek over subsidies naar kunst, cultuur en cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 12:00

Afgelopen vrijdag 24 november had onze fractievoorzitter Mark de Lange een goed gesprek met Corien van der Meulen. Corien is de directeur van het Stadsmuseum en Marius van Dokkum-museum. Zij  was geschrokken over wat ze in het nieuws had gelezen over de ideeën van GemeenteBelang met de subsidiebedragen voor kunst, cultuur en cultureel erfgoed. En daar wilde ze graag eens met Mark over van gedachten wisselen.

Corien vroeg zich af of de media het, zoals vaker gebeurd, overdreven hadden opgeschreven. En dat klopt natuurlijk helemaal. Want GemeenteBelangers zijn echt geen cultuurbarbaren. Het gaat ons er vooral om dat er veel te veel subsidieprojecten zijn waar geld naar toe gaat, maar waarvan wij denken dat het onzinnige projecten zijn. Of dat ze bijvoorbeeld door elkaar heen lopen en daardoor bepaalde projecten bewust, maar onterecht dubbel subsidie gebruiken. Of dat een subsidievrager zzp-ers inzet om projecten te kunnen runnen. Dat vindt de fractie van GemeenteBelang vreemd. Gelukkig begreep Corien dat.

Daarna hebben we het heel geanimeerd gehad over wat Corien allemaal met haar organisatie voor de gemeente betekent. Ik kreeg een inkijkje in hoe zij, haar medewerkers, haar vrijwilligers en haar Raad van Toezicht, dagelijks werken aan de basis van het Stadsmuseum. De geschiedenis van de stad. Maar ook aan het heden. Tijdens de rondleiding door het museum werd dat bijvoorbeeld goed duidelijk door de twee tentoonstellingen die er nu lopen. De vaste is die van en over Harderwijk. En de tijdelijke expositie uit het heden, is momenteel die van Jan van Haasteren. Bekend van de drukke tekeningen die bijvoorbeeld verwerkt worden tot puzzels. Het andere museum, het Marius van Dokkum, loopt zelfs over van populariteit.

GemeenteBelang kan zich echt wel vinden in veel projecten van subsidievragers. Zo stemden wij vorig jaar bij de Kadernota voluit voor de aanvraag van de Popschool. Jeffrey had de subsidie nodig om zijn docenten een marktconform tarief te kunnen bieden. Als we hier als raad niet mee hadden ingestemd hadden we nu waarschijnlijk geen popschool meer gehad. En zo zijn er nog meer projecten waar we echt wel wat goeds van vinden. GemeenteBelang vindt bijvoorbeeld juist muziekles op school een goed initiatief. Dit project zorgt er namelijk voor dat basisschoolkinderen leren wat muziek met je kan doen. En dat is iets heel anders dan het roeptoeteren waar Mark door GroenLinks/PvdA van werd beschuldigd. Of bijvoorbeeld de zogenaamd belachelijke schreeuw om aandacht zoals die in de krant stond. Dat is het helemaal niet. De motie die wij indienden was juist bedoeld om kritisch te kijken naar een onderdeel uit de begroting waarvan de opbrengsten niet direct wat opleveren. In geld dan.

Als het aan GemeenteBelang ligt, geven we een stuk minder subsidie aan kunst, cultuur en cultureel erfgoed in de komende jaren. Organisaties waarvan de basis op orde is en die kunnen aantonen dat hun subsidie ook echt wordt besteed aan datgeen waar voor het is aangevraagd, zullen de komende jaren ook echt wel goed doorkomen. Er wacht onze gemeente financieel gezien een zware tijd en dan zullen we toch echt moeten gaan bezuinigen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.