Een dag van vreugde en rouw: Herinneringen aan 17 juli 2014

Gepubliceerd op 17 juli 2024 om 08:00

Op een zonovergoten middag 17 juli 2014 stond ik als enige raadslid op de bouwplaats van het Waterfront-project. Het was een moment dat de geschiedenis van Harderwijk zou veranderen. Na jaren van vergaderen, tekenen en rekenen, was het eindelijk zover: de eerste heipaal ging de grond in voor de allereerste woning in de nieuwe woonwijk Waterfront. Wat ooit een bedrijventerrein was, zou nu een levendige wijk worden voor talloze gezinnen.

De sfeer was geladen met opwinding en verwachting. Ik was omringd door toekomstige bewoners die net zo enthousiast waren als ik. Samen wilden we dit bijzondere moment vieren. Dit was niet zomaar een bouwproject; het was het begin van een nieuw hoofdstuk voor onze gemeenschap.

Maar wat ik toen niet kon weten, was dat deze vreugde snel zou omslaan in diepe rouw.

Op diezelfde middag steeg vlucht MH17 op vanaf Schiphol richting Maleisië. Kort daarna stortte het vliegtuig neer boven het oosten van Oekraïne, getroffen door een BUK-raket. Alle 298 inzittenden kwamen om, waaronder veel Nederlanders. Terwijl ik op de terugweg naar huis in de auto zat, hoorde ik het nieuws op de radio. De vreugde die ik eerder die dag had gevoeld, maakte plaats voor ongeloof en verdriet.

Nu, tien jaar later, kijk ik terug op dat moment en realiseer ik me hoe sterk het contrast was tussen de opwinding van de eerste paal en het tragische verlies van zoveel levens. Het herinnert me eraan hoe kwetsbaar en onvoorspelbaar het leven kan zijn. We kunnen plannen maken en bouwen aan de toekomst, maar soms haalt de realiteit ons op brute wijze in.

De les die ik hieruit heb getrokken, is dat vreugde en verdriet vaak hand in hand gaan. Het leven zit vol onverwachte wendingen, en juist daarom is het belangrijk om elke mijlpaal, hoe klein ook, te waarderen. Laten we de momenten van vreugde koesteren en de tijd nemen om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Want het leven, met al zijn hoogte- en dieptepunten, is uiteindelijk wat ons mens maakt.

 

Bert Holleman
Raadslid Gemeentebelang Harderwijk-Hierden 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.