ONTHULLING BIJ DE WITTE STEEN IN HIERDEN

Gepubliceerd op 12 augustus 2024 om 04:04

HIERDEN - 10 augustus 2024 vond er in Hierden een bijzonder evenement plaats. GemeenteBelang was aanwezig bij de onthulling van de stenen tasjes bij de Witte Steen, gelegen op de kruising van de Molenweg en de Zomerweg. Dit markante object speelt een centrale rol in de geschiedenis van Hierden, en de onthulling van de stenen tasjes voegt een nieuw hoofdstuk toe aan dit historische symbool. 

Ben de Zwaan, een geboren en getogen Hierdenaar, sprak tijdens de ceremonie over de initiatieven om Hierden op specifieke locaties nog mooier te maken. Bert Holleman, raadslid van GemeenteBelang Harderwijk-Hierden, omarmt dit soort mooie initiatieven van de werkgroep "Hierden Mooier Maken". In deze werkgroep zitten naast Ben de Zwaan ook Alie van de Poppe, Coby Olofsen, Peter Olofsen, Stoffel van de Poppe en Dirk Schuurkamp.

De werkgroep begon met de verlichting van de rode beuk bij de rotonde Stientje tijdens de kerstperiode, gevolgd door de aanplant van vaste planten op dezelfde rotonde. Het derde project was de plaatsing van de stenen tasjes bij de Witte Steen. 

De stenen tasjes staan symbool voor de geschiedenis van deze plek, die nauw verbonden is met de emigratie van bijna een derde van de Hierdense bevolking, die in 1867 en 1868 naar Amerika trok. Veel mensen begonnen hun reis naar een nieuw leven vanaf station Hulshorst. Op de kruising van de Molenweg en de Zomerweg, waar nu de Witte Steen ligt, namen zij afscheid van hun dierbaren. Dit waren vaak hartverscheurende momenten, vol onzekerheid over de toekomst.

De Witte Steen zelf heeft een bijzondere geschiedenis. Ooit lag deze steen in een sloot, maar op 10 augustus 1930 werd hij door een groep jonge mannen uit de sloot gehaald en naar het midden van de kruising gerold. Deze datum is tevens de geboortedag van Coba de Zwaan, de moeder van Ben de Zwaan, die nu 94 jaar oud is. Nadat er uitbundig voor haar werd gezongen, mocht zij de stenen tasjes bij de Witte Steen onthullen. 

Na de onthulling werd er feestelijk geproost. De Witte Steen blijft een belangrijk symbool voor de gemeenschap van Hierden, niet alleen als markeringspunt, maar ook als herinnering aan het rijke verleden en de vele activiteiten die er door de jaren heen hebben plaatsgevonden. 

 

Foto gemaakt door: Ben de Zwaan. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.