Werkbezoek St Jansdal Ziekenhuis in het teken van regionale ontwikkeling en zorguitbreiding

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 07:53

Op 21 september hebben mijn fractiegenoot Bert Holleman en ik, Mark de Lange, namens onze partij een werkbezoek gebracht aan het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk. Dit bezoek maakte deel uit van de Tour de EHPZ, waarbij we eerder in Ermelo en Zeewolde hebben stilgestaan bij belangrijke projecten.

Werkbezoek tijdens Tour de EHPZ

Bij de Tour de EHPZ maken raadsleden uit Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde op informele manier met elkaar en de gemeenten kennis. Nu was het de beurt aan het college van Harderwijk om het streekziekenhuis in onze eigen woonplaats. Hier lag de focus op de omgevingsvisie 2040 van Harderwijk en op de samenwerking voor en van de regio en de grote  renovaties en uitbreidingen die het St Jansdal ondergaat. Het werkbezoek was een kans om kennis te nemen van de uitdagingen en kansen die de zorgsector in onze regio bieden.

Grootscheepse verbouwing en uitbreiding

Tijdens het werkbezoek werd uitgebreid stilgestaan bij de renovatie en uitbreiding van het St Jansdal Ziekenhuis. Deze werkzaamheden zijn van groot belang voor de gezondheidszorg in de regio, zeker gezien de toenemende vraag naar zorg. De afgelopen jaren heeft het ziekenhuis flinke stappen gezet om de capaciteit te vergroten en te moderniseren, en de komende jaren staan er nog meer grootschalige projecten op de planning. Zo worden de grote 4-bedskamer bijvoorbeeld omgebouwd tot kleinere 2-bedskamers en wordt er praktischer gebruik gemaakt van de ruimte en bedden. Afdelingen worden ‘gemixt’ waardoor er meer effectiever gebruik gemaakt wordt van de beschikbare capaciteit. We kregen een rondleiding door de nieuwe afdelingen en een vleugel in aanbouw. We spraken met zowel medisch personeel als projectleiders over de verdere ontwikkeling van het ziekenhuis. Het is indrukwekkend om te zien hoe St Jansdal niet alleen op technisch vlak vernieuwt, maar ook op het gebied van patiëntvriendelijkheid grote stappen zet.

Omgevingsvisie Harderwijk 2040

Een belangrijk thema tijdens ons werkbezoek was de afstemming van de zorginfrastructuur met de omgevingsvisies van de regio Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde. De samenwerking tussen deze gemeenten en het St Jansdal is cruciaal om te anticiperen op de groei van de bevolking en de veranderende zorgbehoeften. De uitbreiding van het ziekenhuis sluit dan ook naadloos aan op de plannen van de lokale overheden om de regio aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor zowel bewoners als nieuwe inwoners. Dit soort projecten benadrukken het belang van een goede samenwerking tussen zorginstellingen, lokale politiek en andere belanghebbenden om een duurzame en toekomstbestendige regio te creëren.

Volgende etappe                                               

De volgende halte van de Tour de EHPZ zal Putten zijn. Wat het thema of onderwerp van die avond zal zijn, is nog niet bekend. Het werkbezoek aan St Jansdal heeft ons laten zien hoe belangrijk een sterke regionale samenwerking is voor de zorg, en hoe dit direct invloed heeft op de kwaliteit van leven van onze inwoners. Met de inzichten die we hier en in de vorige twee etappes hebben opgedaan, kijken we ernaar uit om in Putten verder te spreken over de mogelijkheden en uitdagingen voor de toekomst van onze regio.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.